Hoppa till innehållet

Mitt barn sover inte

Om ditt barn inte sover kan det vara ett stort besvär för dig och din partner. Det kan vara svårt att få vardagen att fungera när bebisen inte vill sova, och därför är det också viktigt att du gör allt du kan för att få din bebis att få en bra och stabil sömn.

Vad orsakar dålig sömn?

För det första kan det vara bra att undersöka vad som orsakar den dåliga sömnen, om det går att lokalisera problemet. Det kan vara många faktorer som spelar in just på denna punkt.

Det kan vara så att barnet är för varmt eller för kallt, och därför behövs vissa temperaturförändringar. Det kan också vara så att det är för mycket ljud där barnet sover.

När bebis har svårt att sova är det bara att hitta kärnan i problemet och se om det inte går att lösa.

Vad säger hälsosköterskan?

Om du upprepade gånger har svårt att få ditt barn att sova kan det vara en riktigt bra idé att ta upp det med din vårdgivare när hon kommer förbi. Det är så i Danmark att en hälsosköterska kommer hem och hjälper när man har fått barn. Vårdgivaren kan då vara säker på att barnet utvecklas på rätt sätt och att det mår bra.

Här kan det vara bra att nämna dina utmaningar med till exempel sömn, då du i så fall kanske kan få några goda råd från din vårdgivare.

Försök att lägga barnet någon annanstans

Det kan också vara en möjlig lösning för dig att försöka sätta barnet någon annanstans. Det är inte säkert att din bebis gillar vaggan som du har köpt och då kan det gå att hitta en annan vagga eller en annan madrass som bebisen har lättare att sova på.

Det finns många olika vaggor och madrasser för bebisar, så det är bara att prova tills du hittar den lösning som fungerar för ditt barn. Och när du hittar rätt lösning kommer det inte längre att vara ett problem att gosa med ditt barn.

En hängvagga kan få barnet att sova

Om du ännu inte har lyckats hitta något som fungerar för din bebis, kanske du vill prova en hängvagga. Här återskapas miljön från livmodern, och bebisen lindas in i hängvaggan och kan ligga varmt och gott, samtidigt som det vaggas till sömns.

Det är många som väljer att köpa en hängvagga med fjäder och motor, så att den kan stå och vagga bebisen till sömns själv och man därmed har händerna fria att göra annat. Har du ett aktivt barn är det viktigt att ha koll på bebisen så att den inte kryper ut.

Hur mycket ska barnet sova?

Ju yngre barnet är, desto mer sömn behövs. Under den första månaden finns det vanligtvis ett behov av upp till 18 timmars sömn om dagen. Eftersom barnet blir ädlre, minskar detta behov. Du kan alltid slå upp sömnbehov för bebisar online, så att du enkelt kan se hur mycket sömn du behöver säkerställa att ditt barn får.

I allmänhet behöver alla barn mycket sömn. Vi vuxna behöver också en god natt sömn, men det är extra viktigt för barns utveckling att få rätt sömn.

Djup sömn är viktigt

Därmed inte sagt att alla former av sömn bara är perfekta. Det räcker långt för att träffa den djupa sömnen, där barnet sover tungt, och därmed också sover igenom. Det är här den viktiga REM-sömnen uppstår och är en viktig del av all vår sömn.

Om ditt barn inte sover så mycket är det väldigt viktigt att arbeta med att lösa den utmaningen, eftersom det är viktigt för alla bebisar att sova igenom varje dag. Det är inte bra att det blir ett underskott på sömnkontot, som du också vet från dig själv.

Hitta ett bra sömnmönster

Därför kan det vara en riktigt bra idé att jobba på att hitta ett riktigt bra sömnmönster, där din bebis kan vänja sig vid att sova samma tid varje dag. Och det kan vara bra att hålla sig till ett stabilt sömnmönster när ditt barn blir äldre, eftersom det blir lättare att somna på detta sätt.

Om du inte har tänkt på ett fast sömnmönster än så är det en riktigt bra idé att börja öva på det, så att det kan fastna och bli en vana inom kort.

Related Posts

Vad kan en slingvagga användas till?
January 18, 2024
Vad kan en slingvagga användas till?

Om hängvaggan En hängvagga är en vagga som både omfamnar och vaggar ditt...

Läs mer
Orolig sömn hos bebis
January 18, 2024
Orolig sömn hos bebis

Det kan verka maktlöst när barnet sover oroligt. Det kan vara svårt att förstå...

Läs mer
Drawer Title
Liknande produkter