Hoppa till innehållet

Orolig sömn hos bebis

Det kan verka maktlöst när barnet sover oroligt. Det kan vara svårt att förstå som nyblivna föräldrar, och det kan verka hopplöst att få sitt barn att sova gott, säkert och lugnt.

Men du får inte ge upp. För visst finns det hopp framför sig, och det gäller bara att ta reda på hur man kan få sitt barn att sova gott på bästa möjliga sätt.

Bebis sover inte på dagen

Om bebis inte sover under dagen kan det ofta leda till mycket gråt, ylande och skrik, vilket också kan hindra dig från att sova. En bebis behöver i princip sova 15-18 timmar om dagen de första månaderna, och därför är det viktigt att hitta en lösning på problemet om bebisen inte sover på dagen.

Det handlar om att hitta ett sömnmönster som passar din bebis och din familj, och därför är det bara att hitta en metod eller lösning som passar just din bebis.

Vad kan jag göra?

Det finns flera olika saker du kan göra om du har en bebis som har svårt att få tillräckligt med sömn.

För det första kan det vara en mycket bra idé att ta en pratstund med hälsosköterskan om det finns fortsatta problem med att få tillräckligt med sömn. De har oftast många års erfarenhet av nyfödda, och har därför ofta en lång rad goda råd och metoder som du kan prova med ditt barn i hopp om att få dem att sova gott.

Kan en hängvagga hjälpa mitt barn att sova mer?

Du kan också överväga att försöka köpa en hängvagga till ditt barn. Det är många familjer som upplever stora framgångar med en hängvagga i hemmet och du hittar lätt en vanlig hängvagga för under 1 500 kronor, vilket går att övervinna om det gör att ditt barn kan sova gott igen.

Du kan även välja att köpa en hängvagga med motor om du vill göra det enkelt för dig själv. Då vaggas bebisen automatiskt till sömns, och detta kan avlasta dig, så att du kanske kan få en timmes egentid medan din bebis sover.

Bebis kan somna snabbare med en hängvagga

Det är många föräldrar som upplever att bebisen somnar snabbare när den placeras i en hängvagga. Om du är osäker på om det kommer att fungera för din bebis kan du börja med att hyra en hängvagga först för att se.

Om det är något som slutar fungera riktigt bra för din bebis kan du i efterhand välja att köpa en själv, så att du under de närmaste månaderna kan lägga din bebis i en hängvagga när det är dags att sova.

Bebis har svårt att sova i värmen

Om ditt barn har svårt att sova under de varma månaderna kan det finnas flera saker du kan prova för att hjälpa till med sömnen. 

Du kan bland se till att det finns ett svalt rum i huset. Har du solen direkt in i hemmet kan en mörk gardin hjälpa till att hålla värmen ute. Det kan också hjälpa med ett öppet fönster eller en fläkt, men utan att din bebis får drag.

Kanske kan det hjälpa att sova utan ett alltför tjockt täcke eller utan för mycket kläder på. Det finns flera sätt att hjälpa barnet att svalna.

Bebis sover inte tungt

Det är mycket viktigt för ett barn att sova gott och att få rätt sömn. Det är inte bra att vakna för många gånger när bebisen sover, så om det är en utmaning för dig att få bebisen att sova gott är detta något du bör vara medveten om, då din bebis behöver det så kallad REM sömn.

Det är något du kan hitta mycket mer råd om på nätet, och det är också något du kan diskutera med din vårdgivare om du har möjlighet.

När slutar bebisen sova?

Under de första åren av ett barns liv behövs middagslurar. Till en början är det många under dagen, men behovet av middagslurar blir mindre och mindre under de första åren. När barnet går på dagis kommer det gradvis att börja klara sig utan middagslur när det når 3-4 års åldern.

Detta är något som du kan börja jobba med dagis med när ditt barn är tillräckligt gammalt. Det kan dock finnas olika behov från barn till barn, så det är naturligtvis också viktigt att vara medveten om detta, eftersom inte alla barn gör övergången till ingen middagslur samtidigt i sin utveckling.

Related Posts

Vad kan en slingvagga användas till?
January 18, 2024
Vad kan en slingvagga användas till?

Om hängvaggan En hängvagga är en vagga som både omfamnar och vaggar ditt...

Läs mer
Vaggmotor för hängvagga
January 18, 2024
Vaggmotor för hängvagga

Vad är en vaggmotor? Med en vaggmotor från Babynohr kan du ha...

Läs mer
Drawer Title
Liknande produkter