Hoppa till innehållet

Sömnbehov hos barn

Det råder ingen tvekan om att barn, och särskilt de allra minsta, behöver väldigt många timmars sömn varje dag. Därför är det också viktigt att du har de bästa förutsättningarna och de mest optimala ramarna för att ditt barn ska kunna sova de många timmar det behöver.

Nedan hjälper vi dig att bli lite klokare på hur många timmar barn behöver sova, och hur du själv kan lära dig mer om barns sömnbehov. Det är inte för att det behöver vara svårt att vänja sig vid. Speciellt inte nuförtiden, då man kan hitta mycket information om det på nätet.

Och då är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är de små som behöver sova. Det har vi vuxna också, så man måste också komma ihåg att ta hand om sig själv, även i en stressig vardag.

Bebis sover oroligt

Det finns förmodligen ett stort antal föräldrar som har erfarenhet av att bebisar sover oroligt. Och här kan det vara svårt att ta reda på vad man ska göra för att lösa just det problemet. Du kan hitta många tips och råd om vad du kan försöka göra om din bebis sover oroligt och sedan är det bara att försöka från ena änden. Det är dock viktigt att vara medveten om att det kan finnas bakomliggande orsaker till orolig sömn och om du är orolig för detta kan det vara bra att ta ett samtal med din egen läkare eller hälsosköterska.

Du kanske har turen att det bara är en liten sak som behöver ändras innan ditt barn kan sova tryggt och gott igen. Det är dock viktigt att söka hjälp om det är något som har pågått under en längre tid. Det är alltid en bra idé att prata med experter i en sådan situation, så att du kan få råd från proffs som har många års erfarenhet av bebisar, istället för att lyssna på slumpmässiga råd som du hittar på exempelvis Facebook. 

Sjuksköterskan kan hjälpa dig med svar

Det är alltid en mycket bra idé att använda din vårdgivare om det är något du är osäker på om ditt barn. En hälsosköterska finns för att hjälpa dig och din bebis så bra som möjligt och därför är det också en riktigt bra idé att ställa dina frågor till din personliga hälsosköterska, så att du kan få svar på vad du kan behöva, kan tvivla på – speciellt när du är förstagångsförälder, eller om din bebis till exempel har pågående utmaningar med t.ex. sömnen.

Under barnets första levnadsår blir det flera besök av hälsosköterskan, där du får goda möjligheter att ställa alla frågor du behöver få svar på. Här finns också möjligheten att till exempel titta på ett eventuellt rastlöst sömnmönster, om ditt barn har ett. Vårdsköterskan kommer hem till dig för att se till att ditt barn mår bra och att du har alla verktyg du behöver för att kunna ge ditt barn det hen behöver.

Alla barn sover inte likadant

Det är också viktigt att komma ihåg att inte alla barn sover lika. Om ditt första barn sov dåligt när hen var liten är det inte säkert att ditt nästa barn gör detsamma. Så du behöver inte vara rädd för att ditt andra barn till exempel sover dåligt som spädbarn, bara för att ditt första barn kanske har det. Därför kanske inte alla råd och mönster som du kan läsa om på nätet passar ditt barn. Därför är det desto viktigare att kontakta proffs som din vårdgivare om det finns problem med sömnen.

Alla barn kan behöva något annat för att kunna sova på bästa möjliga sätt. Därför är det också viktigt att arbeta med sitt barn för att ta reda på hur hen sover bäst. Vissa barn sover bäst på ett sätt, medan andra sover bäst på ett annat sätt. Därför kan det också ta lite tid att ta reda på hur ditt barn mår bäst när de sover, och hur du skapar den mest optimala miljön för ditt barn när det är dags att blunda.

Sikta på att uppnå ett stabilt sömnmönster

När du har ett litet barn kan det vara en riktigt bra idé att skapa ett stabilt sömnmönster, då det på så sätt blir lättare för ditt barn att somna. Du vet säkert också själv att det är lättast att sova om du går och lägger dig och går upp på vanliga tider. Byter man läggtider och när man går upp är det svårt att räkna med att bara somna utan problem.

Därför är det en mycket bra idé att skapa en fast ram för sömnen för ditt barn, så att det inte råder någon tvekan om när det är dags att sova. Det betyder inte att du är garanterad att ditt barn alltid kommer att somna när du vill. Det kan finnas många dagar eller nätter när sömnen är ojämn, försenad eller helt enkelt obefintlig. Men du kan i alla fall göra ditt för att ditt barn ska sova så stadigt som möjligt och då får du ta de små utmaningarna som kan vara med barnets sömn ur vägen, om de skulle dyka upp.

Related Posts

Vad kan en slingvagga användas till?
January 18, 2024
Vad kan en slingvagga användas till?

Om hängvaggan En hängvagga är en vagga som både omfamnar och vaggar ditt...

Läs mer
Orolig sömn hos bebis
January 18, 2024
Orolig sömn hos bebis

Det kan verka maktlöst när barnet sover oroligt. Det kan vara svårt att förstå...

Läs mer
Drawer Title
Liknande produkter